Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ПК на ВСС прие Декларация по повод публикация от 08.07.2020 г. с автор Борис Митов и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 03.08.2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“

10 август 2020 година

Прокурорската колегия на ВСС прие Декларация по повод публикация от 08.07.2020 г. с автор Борис Митов и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 03.08.2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“, с която за пореден път изрази „тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск“.  

В проведената дискусия главният прокурор Иван Гешев обърна внимание, че ПРБ и прокурори са подложени на сериозен натиск, във връзка с повдигнати обвинения на множество лица, които българските журналисти и граждани наричат „олигарси“, на действащ министър и заместник-министър от квотата на управляващата партия. „Наше задължение, като хора, които представляват тези магистрати, е да застанем зад тях. Ние трябва да продължим да защитаваме всеки български прокурор и следовател, който е подложен на политически атаки. Безпрецедентно за държава от Европейския съюз е съдебната власт да е подложена на политическа атака от политическа партия“, посочи той.

Георги Кузманов – член на ВСС, отбеляза, че при тези атаки не се ползват правни аргументи. „Моите обещания към колегите, които са ме избрали, са, че ще се противопоставям на това. Затова подкрепям напълно декларацията“, заяви той.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд