Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
МАГИСТРАТИ ДИСКУТИРАТ ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА И ЗСВ

В Пловдив съдии от шестте района на Пловдивския апелативен съд участваха в първата дискусия по предложените промени в Конституцията и в ЗСВ. Общото събрание на магистратите бе организирано от председателя на ВКС съдия Лозан Панов, по решение на Висшия съдебен съвет, с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов. В дискусията участваха членовете на ВСС Юлиана Колева – председател на Правната комисия и член на Временна комисия при ВСС относно промените в Конституцията и ЗСВ и членовете на ВСС Галя Георгиева и Димитър Узунов. В дискусията участваха както редови съдии, така и председатели на районни и окръжни съдилища от Кърджали, Пазарджик, Смолян, Старa Загора, Пловдив и Хасково. По идея на Временната комисия при ВСС за промени в Конституцията и ЗСВ бяха раздадени и попълнени 74 анкетни листове с общо 20 конкретни въпроса по законодателните предложения.

Предстоят подобни дискусии на съдиите по апелативни райони, на които ще се обсъждат промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт. На 23 юни ще е дискусията  в Софийския апелативен район, на 26 юни – в Бургас, на 29 юни – във Варна и на 6 юли – във Велико Търново.

Председателят на правната комисия на ВСС Юлиана Колева съобщи, че следващата седмица ВСС трябва да изготви становище, което да бъде обсъдено на пленарно заседание на съвета, тъй като парламентарната правна комисия е насрочила дискусията по промените за 30 юни. Колева направи уговорката, че това ще бъде становище само на ВСС, тъй като до тогава няма да са готови обобщенията на коментарите на органите на съдебната власт.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд