Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Висшият съдебен съвет прие, че няма нарушения на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет от публикуваните в „Биволъ” записи

Висшият съдебен съвет изслуша днес становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС по преписка №94-00-1204/2015, образувана по публикувани в интернет сайта „Биволъ” записи на разговори.

Висшият съдебен съвет прие, че поради незаконност и манипулиране на записите, публикувани в сайта “Биволъ”, те не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори.  Проверката на съдържанието на разговора с други способи, не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС.

Становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” е прието с пълно единодушие от осемте члена в нейния състав, като един от членовете й е заявил особено мнение по формулировката на решението.

По решение на КПЕПК при проверката на записите не са изслушани лица извън съдебната власт.

В хода на дебата във Висшия съдебен съвет по становището на КПЕПК днес, членовете на Съвета Калин Калпакчиев и Лозан Панов поискаха допълнително изясняване на фактите, включително и изслушване на другите споменати в разговорите лица.

За това е бил информиран чрез SMS премиерът на Република България Бойко Борисов. По този повод той поиска и взе участие в заседанието на Висшия съдебен съвет. Г-н Борисов заяви: „препратих SMS-а на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за да го видите”, а по-късно уточни, че полученият от него SMS не е изпратен от човек от тази зала, а от трети човек. По отношение на предмета на проверката министър-председателят съобщи, че няма отношение към разговорите, а разговорите му с членове на Висшия съдебен съвет са били във връзка с дейността на Съвета.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд