Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
За втори път магистрати играха шах със световен шампион

19 юни 2017 година

С четири ремита и шест победи приключи шахматната среща на световния шампион Анатолий Карпов с отбора на Прокурорската колегия към ВСС.

Именитият руски гросмайстор по шахмат проведе сеанс на едновременна игра на 10 дъски с двама членове на Прокурорската колегия, следователи, млади надежди на Шахматен клуб „Левски“ и изявени спортисти. В турнира участваха Ясен Тодоров и Румен Георгиев – членове на ВСС, Румен Киров– следовател, и Владимир Гюров – експерт-криминалист от Националната следствена служба, Любомир Георгиев и Петър Калчев от Следствения отдел при СГП, Надя Тончева – шампион на България до 12 години и Константин Георгиев – вицешампион на страната до 10 години, боксьорът Кубрат Пулев и футболистът Христо Йовов. Съдия на срещата бе Мария Тончева – член на Управителния съвет на Шахматен клуб „Левски“. Сред гостите на събитието бяха Димитър Узунов – представляващ ВСС, Незабравка Стоева и Даниела Костова – членове на Съвета, журналисти и любители на шаха.

Събитието бе организирано от Прокурорската колегия като продължение на инициативата за превенция на детската престъпност чрез популяризиране на шаха.

Анатолий Карпов бе придружен от главния прокурор на България Сотир Цацаров, който при откриването на срещата обяви, че световният шампион не е имал загуба в България от 1981 г. и отправи пожелание за достойно представяне на магистратите и спортистите, участващи в турнира. Приветствие от името на ВСС и Прокурорската колегия отправи Ясен Тодоров, който връчи на Карпов плакет „25 години ВСС“ и сувенири. Г-н Тодоров акцентира на посланието на инициативата „за повече деца в спортните зали, площадки и пред шахматните дъски, вместо в съдебните зали“. Предвид актуалната ситуация в света и заплахата от тероризъм, той припомни мотото на Карпов от времето, когато беше действащ световен шампион „Спортът за един мирен свят“.

Г-н Карпов заяви, че България има впечатляваща шахматна традиция и като любител – филателист припомни, че първата пощенска марка, посветена на шаха, е отпечатана у нас. Той сподели лични впечатления от посещението си в страната и намерение да открие нови шахматни клубове и школи, освен тези в Албена, Поморие и София.

Шахматният сеанс продължи около час, като едновременната игра завърши с резултат 8 : 2 за Карпов. Отбелязани бяха следните лични резултати:

Анатолий Карпов – Надя Тончева 1/2:1/2

Анатолий Карпов – Константин Георгиев 1/2:1/2

Анатолий Карпов - Румен Георгиев 1:0

Анатолий Карпов – Румен Киров 1/2:1/2

Анатолий Карпов – Владимир Гюров 1 : 0

Анатолий Карпов – Петър Калчев 1 : 0

Анатолий Карпов – Любомир Георгиев – 1: 0

Анатолий Карпов – Ясен Тодоров 1 : 0

Анатолий Карпов – Кубрат Пулев 1/2:1/2

Анатолий Карпов – Христо Йовов 1 : 0

Срещата между любителите на шаха и Анатолий Карпов е организирана със съдействието на Ясен Тодоров, член на ВСС, председател на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия, който бе сред основните организатори на проведената през декември 2016 г. шахматна среща с българския гросмайстор и световен шампион по шах Веселин Топалов.

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд