Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Представляващият ВСС и министърът на правосъдието прерязаха лентата на новата сграда на СРС и СРП

18 септември 2017 година

Днес, 18.09.2017 година, официално бе открита новата съдебна сграда на  Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура, която се намира на ул. „Ген. М. Д. Скобелев“ № 23. Сред гостите бяха председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, членовете на ВСС Васил Петров, Галина Карагьозова, Елка Атанасова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Каролина Неделчева, Незабравка Стоева, Румен Георгиев, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Ясен Тодоров, представители на изпълнителната и съдебната власт.

Тържествената церемония бе открита от представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който поздрави присъстващите и изказа благодарност към Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Столична община и изпълнителите на обекта за подкрепата и успешната реализация на проекта. От името на членовете на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов отправи пожелания към магистратите и съдебните служители за удовлетворение от работата, подобряване ефективността на правосъдието и заслужено уважение от обществото. Той припомни, че през тази година са открити нови съдебни палати в гр. Добрич, гр. Шумен, гр. Петрич и гр. Кюстендил.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева акцентира върху положените усилия от правителството и Висшия съдебен съвет да се преодолеят не малко трудности при изпълнението на обекта и отбеляза, че това е изключително модерна сграда, съоръжена с последните достояния, които малко магистрати в България и Европа имат на работните си места. В приветствието си Министър Цачева заяви, че само материалните,  добри условия за работа не са достатъчна гаранция за качествено правораздаване, за справедлив, бърз и ефективен процес, а се изискват много умения, неспирно повишаване квалификацията на магистратите и преди всичко „правосъдие по вътрешно независимо убеждение“, „правосъдието, което очакват гражданите, с гарантиращ справедлив процес и равенство пред закона“. Тя пожела на магистратите да повишават квалификацията си и да живеят с ясното съзнание за високите отговорности, които с държавата и гражданите са ги натоварили.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов призова медиите да си спомнят как е изглеждало мястото при първото посещение – изцяло компрометиран обект и определи, като знаково мястото, на което най-големият съд и прокуратура ще работят. Той пожела на съдиите и прокурорите успех, да работят и съдят така, както народът очаква от тях – справедливо.

Премиерът заяви, че догодина ще започне ремонтът на съдебната сграда на ул. „Драган Цанков“.

Празничен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

На 02.10.2017 г. Наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийска районна прокуратура ще започнат работа с граждани.

Календар
Избери месец
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд