Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »

21 септември 2021 година

За втора поредна година Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница организират Областен конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2021“, като част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2021/2022 г.

 

3 август 2021 година

Окръжен съд - Благоевград приключи с образователни пъзели и впечатляващ филм  поредният курс от образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за 2020-2021 г.

 

15 юли 2021 година

Прокурори и ученици от гр. Видин дискутират правосъдни теми в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

 

14 юли 2021 година

Прокурори от Районна прокуратура – Бургас представиха професията си пред повече от 100 ученици от Бургас и Несебър

 

5 юли 2021 година

Над 100 ученици от СУ „Емилиян Станев“ са обхванати в образователната програма на Окръжен съд – Велико Търново през тази учебна година

 

1 юли 2021 година

Изключително интересни, богати на факти и лични преживявания, мултимедийни презентации на тема "Илюзия или реалност - двете лица на Интернет" бяха представени на 28 юни в съдебната зала на Районен съд - Айтос

 

29 юни 2021 година

„Административно правосъдие“ - финална лекция в Административен съд-Видин, реализирана съвместно с Районен съд – Кула

 

28 юни 2021 година

Ученици от Средно училище „Петко Рачов Славейков” – Кърджали „постановиха” условна присъда в симулативен наказателен процес по реален казус от съдебната зала в Районен съд – Кърджали.

 

28 юни 2021 година

Награждаване с предметни награди на класираните на първите три места участници в конкурс за есе на тема “Хулигански прояви на ученици. Детско насилие" в Съдебната палата на гр. Перник.

 

28 юни 2021 година

На официална церемония в Съдебната палата на Окръжен съд – Велико Търново са наградени участниците в ученическия конкурс за есе и компютърна презентация на тема: „Чистата ми съвест е по важна от всички присъди“.

 

25 юни 2021 година

Ученици от 11-те класове на ПМГ гостуваха на Окръжен съд и Районен съд в Кюстендил, като част от програмата им за Гражданско образование

 

25 юни 2021 година

С лекция "Човекът под тогата" за професията на съдията продължава дейността на Административен съд - Видин и ПП "Проф. д-р Асен Златаров" по Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и  гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

24 юни 2021 година

Органите на съдебната власт в Перник ще наградят на 28.06.2021 г. отличените автори в конкурса за есе на тема “Хулигански прояви на ученици. Детско насилие“

 

24 юни 2021 година

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” стартира в Административен съд – Видин

 

24 юни 2021 година

И.ф Административен ръководител - Председател на Районен съд - Айтос, съдия Мария Дучева беше гост на тържествената церемония за дипломирането на Випуск 2021 г.  Съдия Дучева сърдечно поздрави айтоските зрелостници за успешния край на 12-годишното им обучение и благодари на випуска на СУ "Христо Ботев" за успешното няколкогодишно партньорство по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

24 юни 2021 година

Награждаване от конкурс за есе на тема “Хулигански прояви на ученици. Детско насилие.“ за учениците от 10-ти до 12-ти клас на ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр.Перник , във връзка с провеждането на Образователната програма „Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/2021 година“ в съдебната палата на град Перник. 

 

23 юни 2021 година

Окръжна прокуратура - Велико Търново проведе на 22.06.2021 г. и на 23.06.2021 г.  заключителни лекции по Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" за учебната 2020/2021 година в СУ "Вела Благоева" и ЧПК "АК-Аркус" ЕООД

 

15 юни 2021 година

В рамките на няколко последователни дни, Районен съд-Кула осъществи Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2020/2021г. 

 

11 юни 2021 година

Административен съд – Велико Търново посрещна колежаните от ЧПГ „АК – Аркус“, които взеха участие в Образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 

 

9 юни 2021 година

Четвъртокласници от ОУ „Патриарх Евтимий“ разгледаха Съдебната палата във Велико Търново

 

Магистрати и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура-Велико Търново изнeсоха лекции пред ученици в „часа на класа“ в СУ „Вела Благоева“

 

С призив: „Бъдете разумни!“, Районен съд - Дупница и Районна прокуратура - Дупница гостуваха на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ като част от Образователната програма на ВСС

 

Апелативната прокуратура, Окръжната прокуратура и Окръжния съд в Пловдив проведоха правно състезание с ученици от ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив, като заключително събитие по Образователната програма за учебната 2020/2021 година.

 

4 юни 2021 година

Ученици от десети и единадесети клас на Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджалив проведоха два симулирани съдебни процеса по действителни наказателни казуси в съдебната зала на Окръжен съд – Кърджали.

 

3 юни 2021 година

Младши съдия Боян Войков от Окръжен съд - Русе, чрез видеоконферентна връзка  изнесе лекция на третокурсници и четвъртокурсници от Русенски университет „Ангел Кънчев“във връзка с  работата на магистратите и с ролята на съдебните заседатели. 

 

2 юни 2021 година

Следовател от Окръжна прокуратура-Велико Търново с открит урок пред ученици за безопасното използване на интернет

 

28 май 2021 година

Съдия от Окръжен съд - Бургас представи функциите на съдебната власт пред ученици от Английската гиманизия "Гео Милев"

 

26 май 2021 година

Магистрати от Районен съд - Разград и Районна прокуратура - Разград представиха пред шестокласници видовете възпитателни мерки за деца - правонарушители, и какви са последиците от хулиганските прояви

 

26 май 2021 година

Районна прокуратура - Перник обяви конкурс за ученическо есе на тема "Хулигански прояви на ученици. Детско насилие"

 

20 май 2021 година

Ученици от Х клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла посрещнаха в учебен час по философия председателят на Районен съд – Бяла госпожа Ивелина Бонева, която им представи темата „Професия съдия“. Събитието е част от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

18 май 2021 година

Съдия Данаилова от Административен съд – Велико Търново изнесе лекция за административното правосъдие пред випуска на десетокласниците от ЧПГ „АК – Аркус“, гр. Велико Търново. 

 

17 май 2021 година

Картини от конкурса на Окръжен съд – Кюстендил и районните съдилища в Дупница и Кюстендил - "Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“ са използвани за илюстрации на новата брошура на ВСС "Независимост на Съдебната власт".

Детски рисунки от конкурс на Окръжния съд в Кюстендил илюстрират брошура на ВСС

 

 13 май 2021 година

Съдия Костова – заместник-председател на Административен съд – Велико Търново, проведе онлайн среща с десетокласниците от ЧПГ „Американски колеж – Аркус“. Инициативата е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която съдът работи вече пета учебна година.

 

10 май 2021 година

Административният ръководител – председател на Районен съд - Разград - съдия Нели Генчева и прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура – Разград представиха темата „Трафик на хора“ пред ученици от 5,6 и 7 клас на ОУ „Отец Паисий“ с. Дянково. Срещата е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която двете институции работят съвместно.

 

27 април 2021 година

Съдия Светослав Иванов от Окръжен съд – Велико Търново представи пред деветокласници от СУ „Емилиян Станев“ разделението на властите според Конституцията на Република България. 

 

26 април 2021 година

Съдия Николай Борисов от Районен съд - Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград запознаха седмокласници от СУ „Христо Ботев“ Разград с възпитателните мерки за деца при противообществени прояви, както и с начините и местата за прилагането им.  

 

21 април 2021 година

Окръжен съд - Кърджали стартира Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

 

16 април 2021 година

Магистрати от Кюстендил проведоха онлайн лекция за превенция срещу употребата на наркотични вещества с ученици от езиковата гимназия в града

 

16 април 2021 година

В Деня на Конституцията - 16 април, ученици от 7 СУ „Кузман Шапкарев“ гр. Благоевград представиха факт-листи, на тема “Кой кой е в съдебна зала"

 

16 април 2021 година

Младши съдия Калин Василев от Окръжен съд – Кюстендил и прокурорът от Окръжна прокуратура Марияна Сиракова участваха в онлайн среща с ученици от 12- те класове на Езикова гимназия  „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. С включване от една от съдебните зали на Окръжен съд, те запознаха зрелостниците с професиите – следовател, прокурор, съдия и статута на магистратите, а младши съдия Василев изнесе лекция на тема: „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“. Видеоконферентната връзка с учениците от 12- те класове на Езиковата гимназия в Кюстендил е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”. 

 

13 април 2021 година

Съдия Николай Борисов от Районен съд - Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура - Разград изнесоха Беседа за киберпрестъпления

 

23 март 2021 година

Окръжен съд – Велико Търново организира ученически конкурс за есе и компютърна презентация на тема „Чистата ми съвест е по-важна от всички присъди“, като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2020 / 2021 г.  В своите творби учениците ще имат възможност да изложат своите разсъждения за съвестта – вътрешния съдия във всеки един от нас. Те ще могат да отговорят на въпроси като съществува ли съвест днес, каква е нейната стойност, какви са измеренията и спрямо разбиранията на всяко отделно човешко същество, спомагат ли законите за подклаждането на съвестта или тя е вродена човешка ценност. Материалите ще се приемат на e-mail vtos.pr@abv.bg в срок до 29 април (включително) 2021 година. Най-добрите от тях ще бъдат публикувани на интернет страницата на съда, а техните автори ще получат грамоти и материални награди. Награждаването ще се проведе в навечерието на Деня на българската писменост, просвета и култура – 24 май.

 

23 март 2021 година

Окръжен съд - Пазарджик стартира Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" с лекция на съдия Джунева на тема: "Престъпления, свързани с употреба на наркотични вещества" пред единадесетокласници от ПГИМ - Пазарджик". В периода на дистанционно обучение на учениците са предвидени още две онлайн лекции на теми: " Професията "Съдебен секретар" и "Професията "Съдебен деловодител", които ще бъдат представени от съдебни служители пред ученици от паралелки "Съдебен служител" към ПГИМ.

 

18 март 2021 година

Районен съд - Разград представи лекции за възпитателните мерки при противообществени и хулигански прояви и последици от детското насилие Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

16 март 2021 година

Магистрати от Районен съд - Разград съвместно с Окръжна и Районна прокуратура - Разград запознаха ученици от 12 клас на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Самуил със правата на гражданите и възможността за защита чрез съдебните институции.

 

26 февруари 2021 година

Районен съд – Мездра, в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” през учебната 2020-2021 година,  със съдействието на г-жа Йорданка Петкова - класен ръководител на ІХа клас на СУ “Иван Вазов“ гр. Мездра, влезе онлайн в класната стая. 

 

25 февруари 2021 година

Пандемията не спря административните съдии от Велико Търново да изнесат отново своите лекции пред колежаните от ЧПГ "Аркус"

 

23 февруари 2021 година

Магистрати от Окръжен съд – Пловдив и прокурори от Окръжна прокуратура Пловдив изнесоха открити уроци пред ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в рамките на Образователна програма на ВСС

 

19 февруари 2021 година

Във връзка с традиционното провеждане на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  Районен съд – Горна Оряховица обявява конкурс за детска рисунка на тема: „Съдът и съдията от бъдещето“.

 

17 февруари 2021 година

Административен съд – Добрич, Районен съд – Генерал Тошево и  Районен съд - Генерал Тошево, със съдействието на ръководството на Средно училище „Климент Охридски“ от гр. Добрич,  представиха на над 120 ученика, от седмите класове, три поредни лекции на тема: „Онлайн тормоз“.

 

16 февруари 2021 година

Съдии от Окръжен съд – Велико Търново  влязоха в класните стаи на учениците от СУ „Емилиян Станев“. В рамките на образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" се проведоха две лекции в един и същи ден. Зам.-административният ръководител на ВТОС съдия Ивелина Солакова, младши съдия Лилия Ненова и младши прокурор Калина Гроздева от Районна прокуратура – Велико Търново говориха пред осмокласниците от училището за домашното насилие и за проявите на хулиганство сред непълнолетните лица.

 

11 февруари 2021 година

Окръжен съд - Русе проведе първа лекция на тема "Киберпрестъпления" за втория учебен срок по Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

 

8 февруари 2021 година

Районен съд - Генерал Тошево проведе лекция №1 на тема: "Онлайн тормоз" от стартиралата кампания под надслов: "Съдът и училището заедно срещу онлайн тормоза", част от Образователната програма -  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”  през учебната 2020/2021 г.  Събитието е отразено в тв Добрич.

 

4 февруари 2021 година

Районен съд - Генерал Тошево стартира кампания под надслов: "Съдът и училището заедно срещу онлайн тормоза", част от Образователната програма -  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”  през учебната 2020/2021 г.

 

29 януари 2021 година

Окръжен съд - Кюстендил протяга ръка на 20 млади творци от школата "Новите Майстори", с изложба "Майстора - писар в съда и неговите последователи"

 

20 януари 2021 година

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират съвместен проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Проектът е посветен на 139- та годишнина от рождението на художника и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Инициативата е част от Образователната програма -  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”  през учебната 2020 / 2021 г.

 

4 декември 2020 година

Седем ученици от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са сред призьорите в Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“, организиран от Окръжен съд – Кюстендил, заедно с Районен съд – Дупница и Районен съд- Кюстендил в рамките на Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

2 декември 2020 година

Призьорите в конкурса „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“, организиран от Окръжен съд - Кюстендил и районните съдилища по повод 40-годишнината на Съдебна палата – Кюстендил

 

30 ноември 2020 година

С представяне на симулиран процес завърши образователната програма за ученици в Районен съд – Добрич

 

9 ноември 2020 година

Районен съд - Добрич обяви победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Правосъдие“

 

29 октомври 2020 година

Административен съд - Добрич представя виртуална разходка в Деня на отворените врати на съда - 30.10.2020 г., с която стартира провеждането на Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

27 октомври 2020 година

С представяне на магистратските професии в СУ „Емилиян Станев“ стартира участието на Окръжен съд – Велико Търново в Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" през учебната 2020/2021 година

 

6 октомври 2020 година

Окръжен съд - Кюстендил заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница организират Областен  конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“ за ученици в две направления - литературно творчество и изобразително изкуство, посветен на 40 - годишнината на Съдебна палата - гр. Кюстендил

 

15 юли 2020 година

Окръжен съд - Благоевград представи филм - виртуален урок на тема "Посещение в съдебната палата" пред ученици от града

 

3 юни 2020 година

Административният ръководител на Окръжен съд – Благоевград, съдия Катя Бельова проведе онлайн учебен час с учениците от 7мо СУ „Кузман Шапкарев“- Благоевград по тема заложена в Образователната програма в рамките на часа по „Философия“

 

16 април 2020 година

Прокурор от Софийска районна прокуратура проведе видео урок в деня на юриста и българската конституция

 

15 април 2020 година

Домашното насилие бе тема на среща между Окръжен съд - Кюстендил и ученици от ПМГ във виртуална класна стая

 

28 февруари 2020 година

Среща – дискусия за съдебната система в Република България проведе Гергана Стоянова - съдия в Административен съд - Варна  с ученици от Варненска търговска гимназия - партньор по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

20 февруари 2020 година

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

 

14 януари 2020 година

В продължение на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ са представени лекции пред ученици от СУ "Георги Измирлиев" и ПГЛП "Атанас Буров" - гр. Горна Оряховица.

 

12 декември 2019 година

С настроение и коледен дух съдии от Административен съд - Варна стартираха Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

4 декември 2019 година

Зам.-председателят на Районен съд – Горна Оряховица запозна учениците от СУ „Г. Измирлиев“ с последиците от извършването на противообществени прояви

 

21-22 ноември 2019 година

Висшият съдебен съвет и Германската фондация за международно правно сътрудничество проведоха семинар за лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Над 70 магистрати от страната - административни ръководители, съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, участваха на 21 и 22 ноември 2019 г. в семинар за лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на тема „Запознаване с правото и съдебната система – особен вид урок“. Обучението на принципа „train-the-trainer“ е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Германската фондация за международно правно сътрудничество. Лекторът Улрике Шулц е бивш доцент във ФернУниверситет - Хаген, Правен факултет, Катедра по немско и европейско конституционно и административно право, и международно право, с опит в провеждането на обучения, свързани с методиката и дидактиката на преподаване от магистрати. През последните години г-жа Шулц е била лектор по проект „Часове по демокрация и право“ за горните класове на немските гимназии в България. По време на семинара бяха представени различни теоретически и практически подходи за работа с подрастващите, коментирани бяха идеи и примери за работа със социалните медии при илюстриране на основните видове правоотношения, свързани с ежедневието на учениците.

В приветствията си към участниците представляващия Висшия съдебен съвет г-н Боян Магдалинчев и ръководителят на област „Проекти – Югоизточна Европа“ г-н Франк Хупфелд акцентираха върху необходимостта да се работи за превенцията и повишаване правните познания на учениците, като дадоха висока оценка за участието и приноса на магистратите в този процес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 октомври 2017 година

Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в престижния конкурс „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа

Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа. Ежегодната европейска награда се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Специалното отличие на журито бе връчено от председателя му Джакомо Оберто на представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, на официална церемония на 27 октомври 2017 г. в гр. Единбург, Шотландия, на която бе отбелязан и Европейският ден на правосъдието. Образователната програма бе представена от Даниела Машева, член на Висшия съдебен съвет и говорител на Прокурорската колегия.

Висшият съдебен съвет участва в конкурса с проектно предложение представящо Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана от 2014 г. съвместно с Министерство на образованието и науката.

Кандидатурата на ВСС бе сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“, избрани между  37 предложения на 18 държави и две международни организации. Номинациите бяха определени от международно жури, в което участваха изявени професионалисти от правната сфера.

Наградата „Кристални везни на правосъдието“ бе присъдена на Кралство Норвегия за инициатива посветена на свидетелите в съдебния процес, реализирана съвместно с организацията на „Червения кръст“.

Със специалното отличие на журито бяха удостоени номинираните инициативи на Азербайджан, България и Италия. Информация за проведената церемония, презентации на четирите наградени инициативи и снимки от събитието са публикувани на сайта на Съвета на Европа.

   

 От ляво на дясно: г-н Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет
   получава специалното отличие на журито в конкурса "Кристални везни на правосъдието" за 
   Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури";
  г-н Джакомо Оберто - председател на журито и г-жа Даниела Машева - член на ВСС и говорител на Прокурорската колегия.

                                                                  

   

 Обща снимка на членовете на журито, президента на CEPEJ и
представителите на четирите номинирани държави за наградата "Кристални везни на правосъдието" 2017

 

29 септември 2017 година

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, инициирана от Висшия съдебен съвет е сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“ през 2017 г.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, инициирана от Висшия съдебен съвет, е сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“ през 2017 г.

Проектното предложение на ВСС е избрано между 37 предложения на 18 държави и две международни организации. Председател на шестчленното жури е Джакомо Оберто - съдия в Първоинстанционен съд – Торино, Италия, и президент на Центъра за управление на времето в съдебната система SATURN на CEPEJ.

Носителят на наградата „Кристални везни на правосъдието“ ще бъде определен между кандидатурите на България, Азербайджан, Италия и Норвегия, след тайно гласуване на журито. Наградата ще бъде връчена на специална церемония на 27.10.2017 г. в гр. Единбург, Шотландия, като останалите три номинации също ще бъдат отличени.

„Кристални везни на правосъдието“ е европейска награда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда съвместно от ВСС и Министерство на образованието и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от окръжни, районни и административни съдилища, окръжни и районни прокуратури в цялата страна. Програмата е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт, към спазване на законите и с нея се реализира един от елементите на гражданското образование.

Образователната програма стартира като пилотна през есента на 2014 г., а през 2016 г. с Министерство на образованието и науката бе подписано петгодишно споразумение с цел постигане на приемственост и устойчивост в реализирането ѝ.

През учебната 2016/2017 година по данни на МОН в Образователната програма са обхванати 11 622-ма ученици от 84 населени места. В нея участват 150 органи на съдебната власт в партньорство със 142 училища. Лектори са били над 460 магистрати и съдебни служители.

Ангажирането на органите на съдебната власт и прякото им участие в повишаване правната култура на младите хора е сред основните мерки, заложени в Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020. В конкретните дейности, които са съобразени с областите независимост, отчетност, прозрачност, диалогичност и ефективност на ОСВ, реформа и ефикасност на съдебната система, е посочено „Утвърждаване и разширяване обхвата на модела на Пилотната образователна програма на ВСС „Отворени съдилища и прокуратури“ сред ученици, с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

  

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд