Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »

20 януари 2021 година

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират съвместен проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Проектът е посветен на 139- та годишнина от рождението на художника и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Инициативата е част от Образователната програма -  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”  през учебната 2020 / 2021 г.

 

4 декември 2020 година

Седем ученици от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са сред призьорите в Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“, организиран от Окръжен съд – Кюстендил, заедно с Районен съд – Дупница и Районен съд- Кюстендил в рамките на Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

2 декември 2020 година

Призьорите в конкурса „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“, организиран от Окръжен съд - Кюстендил и районните съдилища по повод 40-годишнината на Съдебна палата – Кюстендил

 

30 ноември 2020 година

С представяне на симулиран процес завърши образователната програма за ученици в Районен съд – Добрич

 

9 ноември 2020 година

Районен съд - Добрич обяви победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Правосъдие“

 

29 октомври 2020 година

Административен съд - Добрич представя виртуална разходка в Деня на отворените врати на съда - 30.10.2020 г., с която стартира провеждането на Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

27 октомври 2020 година

С представяне на магистратските професии в СУ „Емилиян Станев“ стартира участието на Окръжен съд – Велико Търново в Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" през учебната 2020/2021 година

 

6 октомври 2020 година

Окръжен съд - Кюстендил заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница организират Областен  конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“ за ученици в две направления - литературно творчество и изобразително изкуство, посветен на 40 - годишнината на Съдебна палата - гр. Кюстендил

 

15 юли 2020 година

Окръжен съд - Благоевград представи филм - виртуален урок на тема "Посещение в съдебната палата" пред ученици от града

 

3 юни 2020 година

Административният ръководител на Окръжен съд – Благоевград, съдия Катя Бельова проведе онлайн учебен час с учениците от 7мо СУ „Кузман Шапкарев“- Благоевград по тема заложена в Образователната програма в рамките на часа по „Философия“

 

16 април 2020 година

Прокурор от Софийска районна прокуратура проведе видео урок в деня на юриста и българската конституция

 

15 април 2020 година

Домашното насилие бе тема на среща между Окръжен съд - Кюстендил и ученици от ПМГ във виртуална класна стая

 

28 февруари 2020 година

Среща – дискусия за съдебната система в Република България проведе Гергана Стоянова - съдия в Административен съд - Варна  с ученици от Варненска търговска гимназия - партньор по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

20 февруари 2020 година

За пета поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

 

14 януари 2020 година

В продължение на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ са представени лекции пред ученици от СУ "Георги Измирлиев" и ПГЛП "Атанас Буров" - гр. Горна Оряховица.

 

12 декември 2019 година

С настроение и коледен дух съдии от Административен съд - Варна стартираха Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

 

4 декември 2019 година

Зам.-председателят на Районен съд – Горна Оряховица запозна учениците от СУ „Г. Измирлиев“ с последиците от извършването на противообществени прояви

 

21-22 ноември 2019 година

Висшият съдебен съвет и Германската фондация за международно правно сътрудничество проведоха семинар за лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Над 70 магистрати от страната - административни ръководители, съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, участваха на 21 и 22 ноември 2019 г. в семинар за лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на тема „Запознаване с правото и съдебната система – особен вид урок“. Обучението на принципа „train-the-trainer“ е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Германската фондация за международно правно сътрудничество. Лекторът Улрике Шулц е бивш доцент във ФернУниверситет - Хаген, Правен факултет, Катедра по немско и европейско конституционно и административно право, и международно право, с опит в провеждането на обучения, свързани с методиката и дидактиката на преподаване от магистрати. През последните години г-жа Шулц е била лектор по проект „Часове по демокрация и право“ за горните класове на немските гимназии в България. По време на семинара бяха представени различни теоретически и практически подходи за работа с подрастващите, коментирани бяха идеи и примери за работа със социалните медии при илюстриране на основните видове правоотношения, свързани с ежедневието на учениците.

В приветствията си към участниците представляващия Висшия съдебен съвет г-н Боян Магдалинчев и ръководителят на област „Проекти – Югоизточна Европа“ г-н Франк Хупфелд акцентираха върху необходимостта да се работи за превенцията и повишаване правните познания на учениците, като дадоха висока оценка за участието и приноса на магистратите в този процес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 октомври 2017 година

Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в престижния конкурс „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа

Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа. Ежегодната европейска награда се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Специалното отличие на журито бе връчено от председателя му Джакомо Оберто на представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, на официална церемония на 27 октомври 2017 г. в гр. Единбург, Шотландия, на която бе отбелязан и Европейският ден на правосъдието. Образователната програма бе представена от Даниела Машева, член на Висшия съдебен съвет и говорител на Прокурорската колегия.

Висшият съдебен съвет участва в конкурса с проектно предложение представящо Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана от 2014 г. съвместно с Министерство на образованието и науката.

Кандидатурата на ВСС бе сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“, избрани между  37 предложения на 18 държави и две международни организации. Номинациите бяха определени от международно жури, в което участваха изявени професионалисти от правната сфера.

Наградата „Кристални везни на правосъдието“ бе присъдена на Кралство Норвегия за инициатива посветена на свидетелите в съдебния процес, реализирана съвместно с организацията на „Червения кръст“.

Със специалното отличие на журито бяха удостоени номинираните инициативи на Азербайджан, България и Италия. Информация за проведената церемония, презентации на четирите наградени инициативи и снимки от събитието са публикувани на сайта на Съвета на Европа.

   

 От ляво на дясно: г-н Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет
   получава специалното отличие на журито в конкурса "Кристални везни на правосъдието" за 
   Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури";
  г-н Джакомо Оберто - председател на журито и г-жа Даниела Машева - член на ВСС и говорител на Прокурорската колегия.

                                                                  

   

 Обща снимка на членовете на журито, президента на CEPEJ и
представителите на четирите номинирани държави за наградата "Кристални везни на правосъдието" 2017

 

29 септември 2017 година

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, инициирана от Висшия съдебен съвет е сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“ през 2017 г.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, инициирана от Висшия съдебен съвет, е сред четирите номинации за наградата „Кристални везни на правосъдието“ през 2017 г.

Проектното предложение на ВСС е избрано между 37 предложения на 18 държави и две международни организации. Председател на шестчленното жури е Джакомо Оберто - съдия в Първоинстанционен съд – Торино, Италия, и президент на Центъра за управление на времето в съдебната система SATURN на CEPEJ.

Носителят на наградата „Кристални везни на правосъдието“ ще бъде определен между кандидатурите на България, Азербайджан, Италия и Норвегия, след тайно гласуване на журито. Наградата ще бъде връчена на специална церемония на 27.10.2017 г. в гр. Единбург, Шотландия, като останалите три номинации също ще бъдат отличени.

„Кристални везни на правосъдието“ е европейска награда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда съвместно от ВСС и Министерство на образованието и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от окръжни, районни и административни съдилища, окръжни и районни прокуратури в цялата страна. Програмата е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт, към спазване на законите и с нея се реализира един от елементите на гражданското образование.

Образователната програма стартира като пилотна през есента на 2014 г., а през 2016 г. с Министерство на образованието и науката бе подписано петгодишно споразумение с цел постигане на приемственост и устойчивост в реализирането ѝ.

През учебната 2016/2017 година по данни на МОН в Образователната програма са обхванати 11 622-ма ученици от 84 населени места. В нея участват 150 органи на съдебната власт в партньорство със 142 училища. Лектори са били над 460 магистрати и съдебни служители.

Ангажирането на органите на съдебната власт и прякото им участие в повишаване правната култура на младите хора е сред основните мерки, заложени в Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020. В конкретните дейности, които са съобразени с областите независимост, отчетност, прозрачност, диалогичност и ефективност на ОСВ, реформа и ефикасност на съдебната система, е посочено „Утвърждаване и разширяване обхвата на модела на Пилотната образователна програма на ВСС „Отворени съдилища и прокуратури“ сред ученици, с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

Календар
Избери месец
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд