Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Висшият съдебен съвет поздравява всички юристи, магистрати и съдебни служители по случай 16 април – Ден на Конституцията и юриста!

Уважаеми магистрати, уважаеми колеги, уважаеми юристи,

Денят на Конституцията и юриста – 16 април, обединява всички български юристи, тъй като е определен за професионален празник. На 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, която става основополагащ държавен акт на Третата българска държава.

След промените, от месец декември 1990 г., по предложение на Съюза на юристите в България и тогавашния му председател – проф. Снежана Начева, с Решение № 56 на МС от 12.03.1991 г. правителството на Димитър Попов определя датата 16 април, в който е била приета Търновската конституция, за Ден на Конституцията. Със същия правителствен акт, Денят на Конституцията е обявен за професионален празник на българските юристи. Избирането на датата за честване на професионалния празник на българските юристи е точно попадение – тази дата е неоспорим исторически факт.

Професионалният празник обединява българските юристи, независимо от областта, в която упражняват своята професия – съдии, прокурори, следователи, юрисконсулти, адвокати, нотариуси, съдии по вписванията, съдебни изпълнители, както и съдебните служители.

Честит празник на всички колеги!

Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет

Календар
Избери месец
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд